Propunerea lansata de Reteaua Actionam Responsabil! stakeholderilor din domeniul economiei sociale de a dezbate rolul principalilor piloni sociali in promovarea economiei sociale a fost privita cu mult interes. Aproximativ 30 dintre acestia au participat la masa rotunda „Rolul principalilor piloni sociali in promovarea economiei sociale” organizata in data de 25.08.2015, de Consiliul Judetean Ilfov, in parteneriat cu Consiliul Judetean Calarasi, Centrul de Resurse pentru Cetatenie Activa, Asociatia „Laboratorul de solidaritate” si Asociatia „Viitorul lor depinde de tine”. Evenimentul face parte din activitatile organizate in cadrul proiectului SOCEC.NET – reteaua economiei sociale, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 si implementat in perioada ianuarie – decembrie 2015 in regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia.
Discutiile animate din cadrul mesei rotunde au implicat atat reprezentanti ai autoritatilor publice, beneficiari ai proiectelor finantate prin fonduri europene – DMI: 6.1. „Dezvoltarea economiei sociale”, cat si reprezentantii ONG-urilor cu activitate si experienta in domeniul incluziunii si economiei sociale.
Acestia au evidentiat problemele care apar in implementarea proiectelor finantate prin intermediul DMI 6.1, in special cauzate de intarzierea rambursarilor. Totodata, a fost subliniat faptul ca persoanele vulnerabile angajate au probleme in a-si pastra locul de munca, ceea ce afecteaza indicatorii de performanta ai proiectului, si implicit succesul acestuia.
In acelasi timp, beneficiarii considera ca isi asuma un risc major in implementare din cauza vidului legislativ care nu reglementeaza modul de cheltuire al sumelor si nu este specificat persoana responsabila pentru contractele de conventie. Astfel, lipsa normelor de aplicare a Legii economiei sociale ridica serioase bariere in dezvoltarea si promovarea sectorului economiei sociale si impiedica aparitia unor SES-uri sustenabile. Chiar si textul legii este unul perfectibil si nu acopera toate aspectele legate de acest domeniu.
Evenimentul s-a bucurat de participarea unui foundriser cu experienta, doamna Cristiana Ionescu care a sugerat abordarea dezvoltarii structurii de economie sociala cu ajutorul unui flux de capital operational atras din surse private. Acesta ar acoperi riscurile generate de intarzierea platilor si ar ajuta SES-urile sa realizeze mai usor tranzitia catre perioada de sustenabilitate.
Prin organizarea evenimentelor de acest gen, partenerii si-au propus sa contribuie la promovarea unor modele functionale de structuri de economie sociala, atat la nivelul publicului larg, cat si la nivelul companiilor si institutiilor publice in vederea cresterii increderii in efectele sociale pozitive aduse de acestea la nivelul comunitatii, contribuind in mod direct la imbunatatirea semnificativa a oportunitatilor de ocupare adaptate nevoilor specifice ale persoanelor vulnerabile.
*Mai multe informatii despre proiectul SOCEC.NET – Reteaua economiei sociale sau despre activitatile derulate in cadrul proiectului puteti gasi pe site-ul www.socec.ro.